Wednesday, November 9, 2011

Double M after the Double A ... *Mu'az & Mela*

The big day of our Double M is just around the corner... pandai anak-anak ibu pilih partner... ahahaha... aku & hubby, double A = 'Ain & Adif.... yg coming soon within 2 weeks from today; 
double M = Mu'az & Mela 


Mu'az & Mela


towards last minit nie, memang aku rase hectic giler kot... ye lah, handle event nie sorang-sorang... owh, ade ibu as support... tapi, kalo event punye flow sume memang atas bahu aku lah... adik yg nak kawen, aku yg terlebih busy... dah tue, tuan punye badan jauh seberang laut... sebok sangat ngan kapal-kapal dia tuh... :P

banyak keje nak kena buat... actually side family aku tak terfikir pon nak buat kenduri besar-besaran sebab ngam-ngam je setahun gap ngan kenduri aku tahun lepas...lagi pon, kawan-kawan adik kat sini mana la ramai... harap kawan-kawan sekolah dia je lah... tapi, memikirkan nak la menyambut family mela ke sini, so thought of buat small WEDDING DINNER je which consist of 200 pax... rasenye memang tak sesuai langsung la dipanggil kenduri kan??? so, we decided to invite closed families & frenz je lah...

event kali nie RSVP based... means, fixed seated... jenuh beb nak mendapatkan confirmation dari orang... tetiap hari push adik aku suh follow up ngan kawan-kawan dia... harharhar... tue baru confirmation attendance... yg family tak berapa nak expose ngan event yg macam nie, mula la tanye banyak soalan... kenapa nak confirm-confirm kan datang ke tak datang pulak... kenapa malam... kenapa...kenapa...kenapa... dalam hati mampu bersabar je la...

tue belom lagi ade yang cakap tak jemput lah... ape lah... infact, memang kitorg allocate 1 family = 1 table... means 10 orang from 1 family... dah ramai la tu kan... tak leh la john nak ajak semua... kalo family A diajak semua, nnt family B pon kena ajak semua... family C pon kena ajak semua... pergh, tak ter-handle dek badan... lagi-lagi puan nurul 'ain berseorangan yg nak kena sort semua nie... pening dowh! ajak wakil-wakil je, yang penting ade wakil kan... sebab event nie memang kitorg aimed nak buat sangat-sangat private... lain dari kenduri aku dulu... totally lain...

kalo nak cerita tang masa... memang packed giler la... asal ade mase je, ngadap kerja kawen mamat nie... pepagi sampai office 7.30 pagi... hadap work sheet wedding double M nie... sampai je umah pas balik keje, hadap benda nie lagi... buat follow up sane sini... weekend, pegi sana pegi sini cari barang, tempah barang, amik barang, bayar itu, bayar ini... tue pon kalo tak balik umah mertua lah... kalo balik umah mertua, aku dok update work sheet dulu... take note ape yang nak kena buat bile balik ke rumah sendiri nnt...

These lately hubby banyak game weekend, tak dapat balik umah mertua, aku cepat-cepat isi mase buat ape yg perlu... tapi pon, semua seems tak sempat... ahahaha... wedding planner tak professional ditambah pulak ngan kerja makan gaji, mane lah nak cukup mase nye... tue belom cerita keje-keje sbg isteri kat umah lg... Alhamdulillah, tuan suami ringan tulang... senang sket ati...

dalam pada sibuk-sibuk nie, sempat gak pegi langkawi... well, helllooo... tiket dah booking since feb 2011... lagipon aku mane ade honeymoon lagi... so take a break jap lah kan... jalan-jalan, balik nnt baru fresh nak buat mcm-mcm keje... best!!!! itu saje... biar tersimpan sbg cerita peribadi aku dan dia... hakhakhak... (^^,)

sebagai seorang kakak yg satu-satunya kepada seorang adik lelaki... dan anak sulung ibu yg selama nie memang tempat ibu bergantung harap, aku memang try buat yg terbaik...  nak handle semua nie bukan nye senang... banyak makan masa, tenaga, duit... and ada mase terpaksa korbankan hati & perasaan sendiri, telan ape je perangai orang yg macam-macam... orang yg tak pernah faham atau buat-buat tak faham atau faham tapi sengaja nak bagi provokasi... tapi, ini NURUL 'AIN BINTI SHARIZAN... ape-ape pon semua aku telan...

setakat aku handle benda nie, semuanye sangat-sangat ok... and aku sangat-sangat enjoy buat semua nie... cuma dalam aku tengah-tengah sangat sibuk nak settle kan benda nie di saat-saat akhir, ade orang yang aku kira tersilap langkah kot dia nak perli-perli aku... aku take it as 1 provokasi... kau tak tau ape aku tengah buat, kau tak tau ape aku kena buat, kau tak payah nak sindir-sindir aku kot... sekali kau provok, jelas kat telinga aku... so, aku tanye buat kali ke-2, kau ulang benda yang sama... jadinye, aku anggap yang kau hanya nampak engkau, tapi kau tak nampak aku... perlu ke aku canang yang aku tengah busy bla bla bla bla... tak koooot... so, aku rase since that day, kau sendiri dah buat aku agak rase sedikit kurang ngan kau...
susahnye nurul 'ain nie, once saye dah tak suke, mintak maaf lah yea... (^^,) ... aku bangga sebab aku tak menjawab mase tue, sebab aku takde mase nak layan benda-benda camnie... cuma aku kesian je la sebab kau tak tau aku banyak keje... malas lah nak layan ko... *** mode paling emo sepanjang aku handle wedding adik aku nie***

okeh, dah abes geram dah.... hehehehe... yang penting, aku nak kena buat yg terbaik untuk adik aku and ibu aku... hopefully wedding nie goes smoothly la... insyaAllah...

kepada sesiapa yg rase tak dijemput, mintak maaf banyak-banyak... sebab budget allocation semua adik aku yg buat... yg empunye badan nak kawen yg punye duit... ahahaha.... bukan duit i ok... 

to My Mu'az & Mela, along ucapkan semoga korang berbahagia dunia hingga akhirat... belajar lah sebaiknya... dalami lah ilmu agama... sebab, kite perlu dekat dengan Allah dulu, baru Allah jage hubungan kite suami isteri... cari lah Allah... Mengadulah pada Dia... Bersyukurlah pada Dia... sbb Dia sebenarnya Cinta Teragung... dekat kan diri dengan Dia, dan korang dapat merasai Dia... Dalam perkahwinan, ada pasang surutnya, kekal lah bersama Dia di saat kamu bahagia mahu pon berduka... 

tak sabar nak tunggu your big day... along janji, along cuba yang terbaik... hopefully korang suke nnt... insyaAllah... (^^,)

Monday, October 10, 2011

*** iPod ***

yuuuhhhuuuu.... me at office... doesn't feel like goin out for lunch... so, here we go... blogging lorh...

guess a bit late to update another excitement that i've just went thru last weekend... ya... ya... ya... kinda the anniversary thing isn't finish yet... tot of my surprise towards him would be the last...

who knows on thursday nite, he surprised me with an item that so called iPod... hoyeeeaahhh... mase tue mata dah hampir terlelap... dalam kemamaian dikejutkan dgn iPod depan mata... segar terus kot!!! ahahaha...



1st anniversary gift from my Mr. H
thanks hubby... when thinking of u, my heart smileeeeeeee~~~

muah! muah! muah! can't really wait for coming holiday with cha... tingtong!!!

Saturday, October 8, 2011

Sabda Rasulullah s.a.w

daripada Abu Hurairah ra : "sesiapa yang Allah kehendaki kepadanya kebaikan, nescaya Allah mengujinya..." -riwayat Al-Bukhari.

If only.....

If only... World is pure World is honest World is sincere World has no fake World has no dishonesty... How I wish I can tell the world The thing that bothered me... How I wish I could say what I feel So world will stop telling World will stop asking... If only I have the strength To listen to the world I'd love to do so... Above all I'm glad I'm in the safest hugs To keep me warm When the world makes me cold... Above all I'm touched I can feel Allah's love In my every single breath... Dear Allah, Do keep me strong Tears fell And I promise This is the first And will be the last... Keep me and my love Away from strangers Away from insincerity Away from cruelty Make us safe In Your greatest protection... Ameen...

Monday, October 3, 2011

one year old... still a baby ^_^

o2-1o-2o11

Adif & 'Ain is celebrating our 1st anniversary... yeay... !!! sgt sekejap kot terasa masa berlalu... rasenye baru dalam 4-5 bulan kawen... ahahaha... still young&fresh... thru the first year mmg banyak ups&downs... busy getting used to managing time, families, works, financial stability dan bla bla bla... ehehe... challenging, tapi as long as the understanding is there, sume pon under control...

For the celebration, takde yg grand sgt pon... simple sgt-sgt... since we'll be having our anniversary honeymoon vacation sumwhere in the mid of october, so on the anniversary date itself, we were just having a short day out... enjoying steamboat at Johnny's jusco bukit raja, klang... since that day falls on sunday, we both woke up a bit late la... after subuh tido balik... normal la org bekerja kan... ihihihi... then took a sweet time dressed up... simple2 je, then we went out around 12.30 at noon... straight pegi bukit raja, reached jusco, find a parking... terus masuk cari Johnny's... then Q... ahaha... mmg tak singgah kiri kanan... mmg sempoi giler kot... :) memang layan steamboat je la... makan... makan... dan makan lagi... erm, zaman dating jalan-jalan rayau-rayau mmg dah takde kot dalam dictionary kitorg... duduk makan sembang-sembang lagi best... nie je pon gambar yg ade... ehehehe...




kenyang giler... best... dan sebagainye... ehehehe... first time layan steamboat ngan en adif nie... susah nak mencuri mase dia di ujung minggu yg penuh kesibukan dengan bolanye... uhuhuhu....


after makan kat johnny's, we both terus gerak ke Bangi... biase la... adif ku dan frenly bola nye... at first mmg tak bagi dia pegi... hari-hari lain asyik main bola je, takkan date yg best camnie pon nak main bola gak kan... tapi last-last, pegi jugak... mujur la dia dapat isteri yg minat bola gak kan... suke je nak tengok game dia... erm, daripada tak wat pape, better spend time kat frenly game dia...


petang tue frenly dia kat GMI bangi... sampai sane, solat asar dulu... baru gerak gi mini stadium GMI... sampai je kat mini stadium, tengok-tengok teammates dia dah ramai sampai... disebabkan dah biase ngan diorg, wat tak tau je la kan... terus turun nak cari port yg best utk tengok game diorg petang tue... tup tup, tengok-tengok ade sbijik cake with candle 1... hahahaha... sempat je kamu-kamu semua nie... Thanks to Abang FC for the celebration yg simple tapi menyentuh hati... ehehehe... nie sume pon arrangement hubby jugak la nie... patut beriya ajak pegi Bangi petang tue... errrmmm, sekian lama berkawan ngan diorg nie... since before btunang lagi hubby dah team ngan diorg... btunang... kawen... smpai dah setahun kawen pon, masih lagi rapat ber-team ngan diorg... ape pon, nak wish thanks kat hubby for the johnny's treat sampai la ke surprise arrangement dia with his teammates... gambar yg sempat di snap, agak comot rasenye diri beta... ahahaha... tp layan je la yeh... :)







okay... dia ingat dia je pandai nak surprisekan kite... ehehehe... actually, utk anniversary nie mcm tak tau nak bagi ape kat en adif tersayang nie... sbb nnt nak pegi vacation kan... then, terfikir nak send sumthing kat dia during office hour... so, pegi la google online telegift... macam-macam ade... disebabkan nurul ain nie suke benda comel-comel, jadi la rambang mata... then terfikir-fikir gak bile date yg sesuai nak send the gift... erm, isnin 3rd october wud be better, sbb sure dia dah tak terfikir any excitement dah kan... okay, so kite pon dengan bantuan idea yana&ieya, pilih-pilih la ape yg best nak dibagi... ibu plak mmg support je tukang bg idea gak... so, here it is...


tadaaaaa !!! comel tak??? direct to his workstation... :) 
my wish upon this journey to 2nd year of our marriage, semoga kami terus kekal bahagia ke akhir hayat, dilimpahkan rezeki yg tak putus & dikurniakan cahaya mata yg soleh&solehah... ameen... above all these, Allah knows the best reasons for what he gives and yet still not to be given... for those yg selalu mendoakan  kehadiran baby dari kami, yg tak putus mengambil berat ttg diri saye, thank you sooooo much for the doa & nasihat... yes, we're planning to have kids, it is just the time difference je... InsyaAllah, andai sampai rezeki tue nnt, pasti yg selalu bertanye kesihatan saye tue, akan saye khabarkan kepada kamu-kamu yg sgt mengambil berat... The lucky me to have you, dearly fren...

Terlalu banyak lagi yg masih perlu disempurnakan, diperbaiki & dipelajari... semoga semuanye sentiasa dibawah lindungan  
CINTA kami yg SATU = Allah s.w.t... ameen...

Wednesday, September 7, 2011

Aidilfitri 2011... Sekadar yg Termampu (^^,)

May... June... July... August... lama tak menaip kat sini... September baru jumpe mase terluang... Agak cliche kot nak cite pasal raya... tp mesti kena cite sbb 1st raya as a wife kan... hikhikhik...


Encik Mohd Adif & Puan Nurul 'Ain

1st raya : umah bonda saye yg tersayang [malam gerak ke umah mertua]
2nd raya : umah ibu bapa mertuaku [malam- beraya ke rumah pakcik makcik suami saye]
3rd raya : ke rawang seawal pagi - rumah ayahanda [tido umah mama&ayah]
4th raya : kembali ke rumah ibu bapa mertuaku [malam - beraya ke rumah kawan-kawan suami saye]
5th raya : melawat nenek angkat yg jaga saye sejak bayi & nenek & atok sbelah ayah yg jage aku mase form4 & form5... dua-dua pon kat seremban
6th raya : beraya ke rumah sanak saudara suami saye... owh, rumah kakak,abang & adik ipar saye jugak...

tue la secara ringkas nye perjalanan raya saye & bersama suami... dah abeeess... ihihihihi....

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

(^^,) sebelum kawen lg dah plan, suppose raya kali nie 1st day kat umah mertua saye... tup tup mase mula puasa en adif berubah fikiran, nak raya umah bonda saye dulu... i ok jeeee~~~ uhuhuhu... katenye sbb coming raya dia nak bkumpul adik bradik mase1st day raya...< in advance btol perancang kitorg kan... tahun nie belom raya, dah sampai pikir raya tahun depan...ehehehehe>...

Families & kawan-kawan ramai yg query kenapa tak stay 3 hari sini 3 hari sana... kenapa mesti ulang-alik... uiks,soalan...kenapa? jeles ke?... ihihihi.... tak terperi rase nak menjawab nye... leh tak kalo nak jawab "saje... suke~~~"... ihihihi...kesian suami saye...raya kami agak complicated sikit sbb saye ade ibu di sini ayah di sana...mertua di sinun... pecah 3... tp, suami saye gagah membahagikan mase sebaik nye... kalo ade suara-suara sumbang tuduh kami tak adil, mmg la nak kena kerat 18... ahahaha... gurau je k... don't questioning & complaining people, in fact ask people what you can do to help them... cewah... <saye penah t'bace quote yg lebih kurang gitu la bunyi nie, tp tak ingat la dari sumber mane...> :P

maybe korang yg bace entry nie pon tertanye tanye soalan yg sama kan... suke ati we all la... kate dekat-dekat je... ahaks... nope la... it was actually the decision made according to necessities atau dalam bahasa ibunda nye ikot keperluan... KALAU ikot ati saye, saye pon selesa first 3 days raya dok kat side saye... 4th day and berikut nye one shot kat umah mertua... tapi saye kesian la kat en adif nnt lambat dapat jumpe ibu & abah di kampung plak... tambahan pulak memikirkan, hanye adik-adik je pon yg ade temah ibu & abah kat sane... that's why la kitorg balik awal... kesian kat adik-adik yg sure penat & ibu abah jugak...

1st day raya

cayang atok & nenek

Mr. M & adik kesayangan beliau... ihihihih

ok, 3rd day raya kenapa berulang plak kat umah ayah...??? sbb adik saye yg lelaki tue kan keje kat singapore... dia mane la dapat cuti lama... so, 3rd day tue yg dia available... plus mama pon masih bercuti on that day... bile mase nye lagi yg ade sbb masing-masing pastu sibuk keje... adik saye yg sorang tue bukan senang-senang nak dapat cuti... balik KL pon jarang-jarang... happy bile the whole day spent wif twins... tp gambar nie je pon yg ade...

sayang along before bagi duit raya... comel...


alya atiqah yg sangat adorable :)

raya kali nie saye byk berjalan ngan keluarga mertua saye... pegi beraya kat umah pakcik makcik en adif... pergi beraya umah bestfrenz dia... pergi beraya umah cikgu-cikgu dia... sakan la beraya... tp, gambar tak banyak... ihihihi... takde adik ku yana, yg suke snap gambar... maka takde la byk gambar... erm dengar la mereka-mereka berbahasa jawa.... ok, saye tidak faham... orang gelak, saye gelak... ahahahaha.... sengal la saye nie... ade gak t'pk, kesian nye saye... kat office dah la duduk keliling chinese, diorg sembang dah memang saye tak faham... dalam keluarga sendiri sembang pon, saye tak faham gak... ahahahaha... adakah saye kena menguasai mandarin & jawa seberjayanya...??? ihihihihhi... ape pon, yg best nye bile jalan beraya ramai-ramai... erm, at times tersentuh gak ati... teringat dulu beraya beramai-ramai ngan keluarga & sepupu-sepupu... 


ambil angin petang... best... kat sawah ibu abah mertuaku... :)

mase beraya wif kawan-kawan encik suami @ rumah one of their cikgu

sayangnye raya kali nie, umah pakcik makcik saye je belum sempat pegi lagi... yg sempat pegi umah mak long & mak lang je mase 1st day raya... mujur umah diorg dekat ngan umah nenek... yg sbelah ayah, sorang pon tak pegi lagi... risau nye saye... mujur la mereka tak banyak bunyi, sume pon agak flexible & memahami... eventho diorg camtue, tp saye tak leh la nak too much kan... jgn nye nnt dari tak kisah jd kisah... insyaAllah, raya tahun depan pukul keliling umah pakcik makcik saye pulak... erm, bile dah berkeluarga, kena la pandai-pandai bahagi mase... saye beruntung sgt-sgt sbb mempunyai pakcik makcik yg memahami & sporting... along pasti akan jumpe maklong paklong maklang paklang maksu paksu raya tahun depan... tp masih berharap dapat jumpe tahun nie... ade ke mase yea??? skarang dah mula sibuk ngan wedding muaz pulakkk... erm...


this is ibu's side... nie je yg ada pada a day before raya & pagi raya... 


nak cite pasal baju raya!!! theme kali nie... HIJAU.... cooling je... ehehehehhe... then, me&ibu choose cotton for all of us... ibu,me&adif, muaz&mela, yana&ieya... last gak dapat cari tempat tempah baju melayu adif... kalo tak, kempunan la nak sedondon during our 1st raya... ihihihihi... mujur kat pyramid ade tailor... alhamdulillah... nampak nye en adif sgt suke pakai cotton... since last year saye belikan dia kain cotton & tempah utk dia... tahun nie pon dia mintak cotton... dia suke, saye pon suke... suke sbb dia suke taste saye... ihihihi.... tahun depan pon katenye, dia kalo leh nak cotton jugak... 

go green... six of us already... we have abg long this year... next year we will be having kak ngah pulak.

mintak maaf kat hubby sbb saye selalu merajuk dan nakal... weee~~~


cayang dia... xoxo


cik abang tersayang :)


beraya @ umah en hubby's bestie

makanan??? erk... kali nie beraya tak berapa nak makan lah... ntah kenapa... tidak punye selera kot... jd makan tak puas... kuih raya pon tak dapat nak menikmati sepuasnye... uhuhuhu... tak pe lah... kalau panjang umur, tahun depan kan beraya lagi... ihihihihi

ok, last but not least... soalan favourite, "bile nak bertiga nie..."... "tak de isi lg ke..."... adoiyai... lemah nak menjawab... kerja tuhan kan sume nie... kadang-kadang tue, dari we both relax, jd tertekan ngan soalan orang melayu yg terkenal ngan sikap ramah tamah tak bertempat nie... bak kate nenek saye, baru setahun... duduk la berdua puas-puas dulu... ihihihihi... cayang nenek... sape yg tak nak anak, kan... tp alhamdulillah, kami dapat rezeki lain dulu... Tuhan tue kan Maha Adil... Allah knows the best time at the right place... jgn risau kawan-kawan... nanti kalau ade saye announcekan kelahiran permata kami k... amin... semoga raya tahun depan, akan ada cahaya mata bersama kami... amin... amin... amin ya robbal'alamin... 


SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI ... MAAF ZAHIR & BATIN dari kami, 'Ain&Adif...

Monday, April 25, 2011

*** turned 26th on 16th ***

halllooooo....halllloooo.... long time no see kot... ehehehehe... saye rase nie la entry pertama saye yg sgt kedengaran keriangan bunyi nye... lalalalaaaa.... well, it has been past a week for me to update this blog from the per said date stated above... but, as usual... org yg busy berusaha mahu berjaya dan kaya giler kan, so a bit tight to update this blog so often... ikikikiki...tp tak jugak kaya-kaya pon... ehehehe.... takpe takpe, nak senang kena ada usaha kan... yeah... (^^,)

orait, me turned to 26th on the 16th of April 2011... what a nice number, isn't it??? 26th... 16th... owh, how i wish i were still at 16th... masih melompat-lompat kat skolah... that time geng sape ek... owh, musfirah, dila, ummi, ika, ad... ehehehe... partners in crime... best... best... OKAY... BACK TO REALITY... i am now 26th... ehehehehehe....

erm, tot of it's gonna be a boring year for my 26th bornday.... ibu went to perform her umrah... en suami tersayang, adif plak kena balik kampung... ibu mertua ku sudah merindui dia... sob... sob... sob... mmg lah sedih kan... first birthday after married, celebrate without husband??? uhuhuhuhu... mengenangkan demi kebaikan suami tersayang dan tidak mahu dia berpening kepala, saye mengalah.... erm, tak kesah lah kan... 

dalam pada pening-pening tak tau nak wat pe... while waiting for the countdown at 12 midnite tue, bawak adik ku yana & eya round-round the curve... erm, blanje diorg makan la... kesian adik-adik, ibu tak de, tak berjalan plak diorg... makan kat Chocolate Lounge... kaw-kaw gak la diorg mengetok along diorg nie kan... tp, takpe... untuk makan, along nye memang bermurah hati... (^^,) wink... then, jalan-jalan pegi beli MP4 eya as present from Muaz due to Eya's good result in UPSR... after jalan-jalan, then balik...

sampai je umah terus online... ade lebih kurang 2 jam lagi la nak pukul 12... bukan ape pon... excited nak tunggu hubby call la... sedih nie 1st birthday pas kawen, hubby tak de sama-sama ngan kite... sementara menunggu, facebooking la kan... then dah kul 12... hubby tak call pon... sabar...sabar... 12.30 pon takde... pukul 1.00 pon takde... aik... mula la mutiara jernih nie kuar dr mata... ihihihi... saye kalo sampai tang hubby punye hal, mmg senang je nak touching... ermmm... kat dia je la kite nak bermanje kan... saye tunggu punye tunggu punye tunggu, sampai la pukul 2.00... takde pon... yg ade sms pon, dari kawan-kawan and kakak-kakak & abang ipar je... sediiiiihhhh!!!!! sob... sob... sob.... OK! takpe, tido lagi bagus... mmg kecik hati sangat lah dia leh wat tak tau je... selama 6 tahun kenal, sekali pon tak penah lupe to call me sharp at 12 midnite on my birthday!!! geram!!!

 so, siap-siap solat... then nak tido... almost 3 am in the morning dah mase tue... pukul 3.00 turun, check adik-adik dah tido ke belom, then selak pintu... dalam hati mcm merungut lah sbb adik-adik just lock je, tak selak... "kalo ibu taw, mesti ibu bising... selalu boleh je budak-budak nie selak pintu nie..." memang saye decide tido kat hall je... hubby takde, takot nak tido kat atas sorang-sorang.... nnngggeeee.... 

tengah khayal nak lelapkan mata, terdengar bunyi kereta.... "owh, orang sebelah kot..."...wat tak tau lagi... then, dengar mcm org bukak pintu pagar... then, mcm ade org bukak grill plak... CUAK!!! sape malam-malam nie...then tombol pintu rumah dipulas-pulas... bile aku dah selak td, means mmg tak leh nak bukak la kan... terus dengar suara org bagi salam... sekali... aku jawab dalam hati... "macam suara laki aku..." tp masih tunggu lagi... takot la nak bukak pintu pukul 3 pagi nie... dah la dalam umah nie sume pompuan... sekali lagi dia bagi salam... memang sah la laki aku... intai kat tingkap, ade kereta myvi itam... mcm kereta adik dia...so, aku pon memberani kan la diri bukak pintu... tetiba... taaadaaaa~~~~

suami tercinta yg muncul depan pintu umah jam 3.15 pagi

ehehehehe... mase tue mata nurul 'ain dah bengkak sket la sbb nangis kesedihan kan... bile nampak je dia camnie... sengih terus.... ingat lagi dia wish... "happy birthday,b... sket-sket nak nangis..." ehehehe... tak kesah lah.... mesti la sedih... mase belom kawen, ingat je... takkan dah kawen terus lupe... belom pon setahun kawen... ehehehe.... memang surprise kamu menjadi sangat sayang... terima kasih sebab wat b tertunggu tunggu selama 3 jam berendam air mata... ehehehehe.... saye sangat suke kek nie... a week before that, ayah  & aunty dah celebrate my birthday in advance, beli kek nie la... mase tue tak puas makan... last-last hubby pon beli kek nie... yummmmmyyy.... suke sangat...

my 26th birthday cake from mohd adif tersayang



rupe-rupenye... memang dia balik kampung... jumpe mak dia... pegi main futsal sbb adik dia ajak... huh!!! agak tekanan tang adik ajak main futsal nie... [bukan futsal selalu ke dalam setahun birthday saye sekali je setahun...kalo tak panjang umur saye... takkan ade lagi kan??? :) ]... uhuhuhu...tapi benda dapat tahu, lepas segalanye berlaku kan... malas nak fikir sakit hati ke ape... yg penting effort suami ku... ehehehe... kesian pon ade kat dia... mane nak jage hati emak, nak penuhi kehendak adik, mana nak jaga hati isteri... eeerrrmmm... kalau lah saye boleh mengalah dalam setiap perkara, sayangku... saye akan buat itu untuk kamu... cuma kadang kala saye tak mahu orang lain amek kesempatan atas sikap toleransi & sikap mengalah & sikap tak pe saye nie... melihat keadaan kamu serba salah itu adalah lebih memeritkan untuk saye tanggung daripada menanggung perasaan memujuk hati saye sendiri... maka dengan itu, saye terpaksa mengalah... untuk kamu... segalanye untuk kamu,adif.... (^^,)
 
sangat gembira malam tue...pas tengok dia tercegat depan pintu umah, saye sambut kek tue... makan sama-sama... sampai kenyang... malu pon ade mase tue... kesian pon ade... pas makan tue, hubby kemas-kemas toto yg saye bentang depan TV tengah-tengah hall tue, bawak sume selimut and bantal saye yg berbantal-bantal tue naik atas... ehehehe... kesian saye kan... dah mcm pelarian pon ade... yeaaayyyy!!! boleh tido kat bilik sendiri ngan nyenyak dan selesa nye... saye nie paling tak suke beralih tempat tido... nnt jadi susah nak tido & asyik terjaga... nak tido sorang-sorang tak berani... so, bile dapat tido kat bilik sendiri, mmg lena la sampai ke pagi...


esok pagi nye, hubby kena pegi keje... ade course ape ntah kat office... pas keje, dia kena balik kampung balik... saye tak ikot... sbb ibu kan pegi umrah... adik-adik takde sape nak jage... so, saye & adik-adik pon pegi umah ayah & aunty kat rawang... plan nak baking hari tue... best sgt!!! mmg dah lama minat nak baking nie.. tapi tak jumpe mase yg sesuai plus segala kelengkapan pon tak de lg... so, take a browse thru the picts during my birthday baking session wif momma & sisters.... (^^,)

ehehehe... dah macam main-main pon ade :p

 
semua barang momma... hihihihi

kelengkapan pakai ape yg ade je... creative!!! :)

ehehehehe... dulang takde... tissue pon ok... yg penting bersih... :)

1st rial yg menjadi... wif momma's guidance...

love this color... kalo merah sangat jadi takot plak nak makan

final stage... fuh... mase nie agak takot sbb nak estimate temp.

tadaaa~~~ siap... potong panas-panas sbb nak rase kek yg panas... hehehe

cream cheese nie sedap btol... rase mcm nak  wat lg la nnt :)

sempena birthday yg ke 26 nie, hubby hadiahkan mixer.... Alhamdulillah... thanks sayang sebab support minat saye... bb luves u so much... ingatkan nnt nak beli oven sendiri... dah namenye kalo niat & kesungguhan tue ade kan, Allah datangkan lah rezeki setimpal... mase hubby pegi annual dinner company dia, hubby dapat lucky draw-adiah oven... Alhamdulillah... even tak sebesar mana, untuk beginner mcm saye nak mula nie kan... boleh la pakai dulu... belajar dulu... nnt dah pandai, ade modal baru la beli yg lg besar... kalo beli yg besar-besar pon, tak baking nnt, wasteful je... 

oven & mixer just for me :)

wink! wink! wink!

oven... the gift from Allah thru Adif to complete my wish...

thank u so much hubby for the mixer... I LOVE U!!!

(^^,) tue la serba sedikit pasal birthday saye baru-baru nie... ehehehe... at least ketiadaan ibu di tanah air sedikit terisi dengan macam-macam aktiviti... (^^,)

thanks to Allah for blessing me by having such a wonderful husband & families... a great dad, ibu, momma, brother & sisters... Alhamdulillah...



Tuesday, April 12, 2011

"Jangan give up... Ain kan kuat semangat..."

"Jangan give up... Ain kan kuat semangat..." satu ungkapan yg aku rase terkesan kat hati nie, dari sorang kawan bile dia tanye pasal keje baru aku... kawan lama yg dari aku kecik taw segala jatuh bangun aku...

dia  : ain, camne keje baru... ok?
aku : bosan!
dia  : ape yg bosan? keje bosan? tempat bosan? orang2 bosan?
aku : keje tak bosan... tapi orang2 bosan wat keje jadi bosan... ikot hati, ain rase macam nak brenti je...
dia  : jangan... jangan... jangan give up... ain kan kuat semangat... :p


"Jangan give up... Ain kan kuat semangat..." lately selalu je menangis sendiri... menangis dalam hati... punca??? terlalu banyak menanggung... macam-macam rase... macam-macam cerita... Bersyukur dgn setiap anugerah dari-Nya, redha dengan setiap ketentuan Dia... Cuma, sbg selemah-lemah manusia, ada masa aku tak lah sekuat mana... menangis... menangis... menangis...




"Jangan give up... Ain kan kuat semangat..." yea... mmg dari dulu, ain pertahankan semangat ain... harung macam-macam... even sampai sekarang pon, ain cuba bertahan... betol, dulu dugaan nye lagi banyak yg hebat-hebat... takkan la dugaan sekecil nie ain nak mengalah kan? untuk future, ain cuba bertahan... sebab mmg nie yg ain cari... tapi, penat lah bile kite tak penah nak rase happy bile memulakan sesuatu yg baru... bukan ke sepatutnye sesuatu yg baru tue akan wat kite rase excited? ain excited, tapi mula-mula je... dari hari ke hari, terasa diri terasing, semangat ain pon dibawak pergi... mujur la keje tue sgt best, at least ain ade reason knp ain masih perlu untuk terus berada kat situ...

buat kawan yg tak pernah hilang saat-saat jatuh bangun ain, kata-kata kamu buat ain yakinkan diri ain untuk terus berdiri semampunye... bukan dalam hal ain di tempat baru nie je, tapi dalam setiap benda yg ain lalui... thank you...

p/s: cepat-cepat kawen lor... ain dah tak sabar tunggu nasi minyak kamu :)

*** rindu nye kat ibu ***

bosan nye la skg nie... ibu berangkat ke umrah khamis lepas... 7hb.april... 21hb baru pulang... ari nie baru 12hb... lama lagi nie... sob...sob... sob... tak pe la, yg penting bonda tercinta happy dapat jejak kaki kat sane... even umrah, Alhamdulillah... ade jugak rezeki ibu... mula-mula dia tak nak pegi, sbb nak bagi kakak dia pegi... tp aku sound kan aje... kalo ibu nak tunggu along, ntah bile along mampu pegi bawak ibu... ibu pegi la dulu, ikot atok & nenek... lgpon, kakak ibu tue ade suami dia... kalo dia nak pegi, dia leh pegi ngan suami dia nnt... since atok & nenek nak bawak ibu pegi nie, better ibu proceed je dulu... ehehehe... anak nye nie mmg pandai membebel... aku tak macam ibu... ibu yg tak membebel, ibu aku lah!!! ehehehe... susah betol nak dgr ibu membebel... (^^,) owh, rindu nye kat ibu... ya Allah, kau lindungi lah ibu yg melahirkan aku itu... juga atok&nenek and pakcik&makcik ku yg jugak bersama-sama ibu ke sana.... Tanah Suci itu... (^^,)

belom pernah lagi aku biar ibu pegi tempat jauh-jauh without aku... selalu kalo pegi tempat yg kitorg tak penah pegi, aku yg akan lead... bace signboard, fikir nak ikot jalan mane, nak makan kat mane... sume-sume nye lah... mmg agak risau la bile ibu nak pegi umrah nie without aku... tapi bile fikir-fikir balik, ala dia pegi pon ngan atok&nenek... mak ayah dia gak... diorg dah pegi dah berapa kali plak dah... sure diorg taw sgt jalan kat sane... baru la lega sket ati nie... ehehehe... ade ke anak tak percaya kan ibu nye... selalu nye ibu yg tak percaya kan anak kan... ihihihi.... [ihiks... bukan la tak percaya, i mean , tak confident...]...
selama ibu pegi umrah nie, mmg aku la yg take over rumah... jage makan pakai adik-adik... duit blanja sekolah... homework dah siap ke belom, cuci kasut sekolah... sign borang-borang aktiviti sekolah... macam-macam la... uhuhu... pas balik keje, masak for dinner... mujur la dah biase kan... so, tak de masalah sgt bab memasak nie... masak ala kadar je... nak keluar membeli, dah tak tau nak makan ape... masak lagi senang... sejam je pon nak masak...bukan lama... 

lagi pon, sorang kakak yg aku anggap macam kakak sendiri penah pesan, "sesibuk mana pon kite wanita bekerjaya nie, air tangan masakan kite la yg menyampaikan tanda rasa kasih sayang kite buat suami... luang-luangkan lah sikit masa masak untuk suami..." (^^,) ada betol nye pesan kakak ku yg sorang nie... mmg kdg-kdg bnda lain macam tak sempat nak buat, contoh macam nak kemas umah, lipat kain baju... tapi bab masak nie aku try jugak sempat-sempat kan... hopely dah ade anak nnt pon, masih sempat untuk memasak... (^^,)

hhhhmmm... ibu... so far, along boleh handle rumah yg macam ibu pesan... mesti ibu doakan dari sane kan... tak sabar mau tunggu ibu balik... along doakan ibu dapat mengerjakan semua ibadah dengan tenang & khusyu'. AMEEN... (^^,)


Sunday, March 20, 2011

*** Pahit akan manis akhirnya… berlalunye minggu pertama ***

14.03.2011 - 18.03.2011 cukup seminggu aku kat sunway city berhad, bawah sunway city property management team... Macam-macam la... Suke duke yg ada... Terpanggil plak aku nak update kat blog aku nie...

Setiap perkara pon ade baik buruk nye kan... Lumrah alam la tue... Tempat lama kalo di compare ngan tempat baru. Masing-masing punye kelebihan dan kelemahan... Sama je macam manusia, setiap antara kite masing-masing punye cara yg berbeza...

Memang... Step into sunway was considered as a MAJOR changes in my life... Drastically... Ok, lets start wif all the DUGAAN & CABARAN dulu k... ehehehe....

Tempat kerja yg dulu hanya 5 min drive dari rumah dah sampai, kat sunway menuntut aku keluar dari rumah jauh lebih awal... Walaupon sbenarnye dekat je kota damansara - sunway.... Tapi traffic jem pepagi tue, tuhan je la yg Maha Mengetahui... Erk, sape yg suke ade dalam traffic jem kan??? Ade ke orang yg suke or TAK PENAH bising bile kena lalu traffic yg pack giler... Kalo ade, mmg aku salute la kat orang tue... For me, mengeluh pasal traffic jem normal la kan... Tak tau la kalo ade yg rase ini pon leh dikatekan tak bersyukur... Uhuhuhu...

So bile dah kena keluar lebih awal, aku keluar dulu before hubby keluar pegi keje.... Balik pon same je... Hubby sampai umah dulu, sejam lebih pastu baru la aku sampai umah... Tue pon depends pada traffic gak... Mase aku keje kat segi dulu, aku pegi keje lagi lambat dr hubby, balik pon sampai umah dulu dr hubby... Mcm tue mmg best la kan... Senang je rase hati... Tapi skarang tidak lagi... Kesian nye kat hubby... Ini adalah perubahan yg paling susah untuk aku adapt... This is what we called as where money can't buy time... Erm, menuntut PENGORBANAN TERBESAR dari aku&adif... Mujur la dia faham... Uhuhu... Mungkin la ade antara orang rase aku nie byk bunyi, bising, tak bersyukur merungut ke hape... By the way, this is not merungut... Tp aku hanya menyatakan ape yg aku rase atas perubahan nie... Normal kan??? Setiap yg berlaku kat diri kite, mesti ade feedback 'ape yg kite rase'... Lain la kalo ade orang-orang yg tak berperasaan kan... Owh, sorry... Atau sbb ko belom kawen, so ko mmg takkan faham ape aku rase... Ehehehe... Ape pon, aku rase sgt kuat bile RAMAI kawan-kawan yg beri kata-kata semangat dalam isu nie mase aku post kat facebook 2nd day me kat sunway... Nama-nama yg aku leh recall eh; eliz aziz, ha mi za, nolie razali, sakinah rohaizat, dya za... Ramai lagi tapi tak leh recall... Ehehehe... Rata-rata ckp "susah-susah dahulu ain, insyaAllah senang kemudian hari..." ... Ameen... Thanks korang!!! Picking me up when i was down... (^^,)

This time parking... Kat menara sunway tue takde parking... So, aku kena parking either kat sunway pyramid, sunway medical center or kat shop lot area situ... Semua pon takes 10 minutes of walking... Jauh kan??? Summore bile kite semua tau sunway & subang antara yg byk kes jenayah ragut... Sape tak risau??? Is this so called as tak bersyukur too??? Ehehehe... What ever!!! Erm, dlm kes nie adif la org paling risau... Lagi-lagi bile tau yg at times aku kena stayback for reporting... Mesti la dia risau kan aku nak berjalan ke parking malam-malam btol tak... When it came at 4th day or my working day, aku park kat sunway medical center [sunmed]... Mmg every day aku park sini sbb kalo nak jalan ke office, jalan dia tak tersorok... Pas tue mase nak jalan kena halau ngan staff sunmed tue... "u're not our staff, u cannot park here... Pls move your car ok"... Well, bukan aku je kena... Ramai lg staff menara sunway kena halau... Dugaan!!! Mmg memoral down kan aku... Uhuhuhu... Takpe, nie semua dugaan & aku akan biasekan... Am a strong gurl... [gurl lagi ke??? Ehehehe...]

Ok, now kite cite plak perkara-perkara menarik selama minggu pertama aku kat sunway k….

Sume yg kat atas tue takde kena mengena ngan keje aku kan? Perasan tak? Sume pon more towards personal challenges la... So aku rase stakat nie aku tak de masalah ngan keje aku... Tapi, aku agak hairan la bile ade orang kate aku nie 'tempat lama bising. Tempat baru pon bising. Tak bersyukur & tak insaf' ??? Owh, sungguh confuse... Lantak ko la labu... Labu??? Ehehehe... Sesuai!!! Ok2, meh aku gtau citer2 kelakar & dugaan menarik berkaitan kerja aku plak:

Aku masuk-masuk je, 1st day mmg dok melangut je la... BOSAN giler... Ye la, kite kan dah biase wat keje... Mem-busy-kan diri... Tetiba kena dok diam, dalam bilik dari 9 pg - 6 ptg... Tak ke bosan gaban tue??? Mintak keje kat supervisor pon, dia suh rehat dulu... Aiiiiyyyoooo... Saye mau wat keje lor... :( work station aku dalam bilik... Ade 5 orang je kat dalam tue... Lg la aku mati kutu tak de kawan... Nak ramah tamah pon tak leh sgt... Uhuhuhu... diorg sibuk wat keje... Kesian aku kan??? Ehehehe...

2nd day masuk keje, check email... Jeng jeng jeng... Tetiba dpt byk email meeting schedule... Pergh, leh tahan... Baru masuk tak tau ape-ape dah kena attend meeting... Ooopppsss, meetingSSSS... Ehehehe... Aku blur!!! Tapi TERUJA pon ade...

3rd day aku blaja income analysis... Time nie aku nak gelak ade, bengang kat diri sendiri pon ade... BERKARAT giler otak aku nie... Terms sume aku taw, ape maksudnye, aku LUPE !!! Current ratio, profit margin, expenses per income per unit, liquidity ratio... Hambek !!! Padan muke aku... Ehehehe...

4th day, SITE VISIT !!! Nie mmg best la... Aku suke... 7 sites aku pegi... Site visit nie more or less mcm site audit la... Checking projek-projek yg dah siap... Jage maintenance, tengok collection kat management office ok ke tak... Pegi kat kawasan yg umah besar-besar, cantik-cantik... staff beli umah dpt discount, tp kalo harga rumah dah million, dapat discount pon masih tak mampu nak beli... Wahahaha... Tp mmg best la... Inspire aku tok keje kuat lg... Aku keluar pegi site nie kul 10.30 pagi, 5.30 ptg aku balik office... Bukak je email, hambik lagi!!! Keje tetiba datang... Aku tgk boss aku sent email tue pukul 5 ptg, dia mtk aku submit kul 10.30 pagi esok nye sbb at 12 pm dia ade meeting... Tak ke gile aku jadinye... Ehehe... Tengok jam, 30 min lg nak balik...aduh, camne la aku nak settle kan menda yg aku tak tau ape-ape nie... Adif dah call tanye katne... Sedih sebak sume ade... At last, aku pack sume barang, bawak balik umah... Go thru everything, and aku wat mane yg mampu je... Adif kate biar la aku kat umah wat keje office pon... Yg penting aku depan mata dia... Dia tak jd risau... Ehehee... Kesian dia... saye sgt sayangkan adif saye… uhuhu

5th day... Aku managed to submit report tue at 9.30 pm kat supervisor aku... Dia kena check dulu before antar kat boss... Alhamdulillah, semua nye berjalan lancar... Then aku study lagi ape yg patut... Uhuhu... HECTIC... TERKEJUT... Sume-sume ade... Sigh... Akhirnye jumaat tiba... Sampai petang aku dok study... Lega rasenye... mmg mencabar spjg minggu nie… uhuhu


Tue la serba sikit story aku pasal 1st week aku kat sunway… DUGAAN yg macam-macam… leh tak aku panggil DUGAAN YG INTERESTING…. Ehehehe…owh, one thing yg sgt special being sunway’s family makan & shopping kat pyramid leh dapat discount… ehehehe… at times ade certain certain shop akan wat DISCOUNT HANYA UNTUK STAFF SUNWAY SAHAJA… miahaha… ade? Ko ade? Ehehehe… :P [kasi chance blagak jap eh… kalo cite yg tang dugaan je kang, org kate merungut la… tak bersyukur la... macam-macam plak kan… meh aku gtau ape yg aku leh blagak kan pasal sunway nie… ihihi… so, lagi skali… ko ade???? Ade ke???  ihihihi:P]

Setiap mase & setiap hari aku post latest update kat facebook… mmg kebanyakan nye kalo orang bace sekali lalu akan rase aku mcm mengeluh, tak bersyukur or what so ever… tapi, kalo orang yg btol-btol fikir positive, dia akan nampak keterujaan aku dengan cabaran-cabaran yang aku hadapi… erm, kat sini la kite taw cara seseorang tue berfikir kan… very straight forward, or yg jenis mampu berfikir di luar kotak… ehehehe…

Secara jujur nye, satu-satu nye perkara yg merunsingkan aku sejak tukar keje ni is MASA AKU UNTUK ADIF…. ITU SAHAJA…. Itu lah SATU-SATU NYE KELUH KESAH sejak aku masuk sunway… dia yg utama dalam hidup aku… suami kan, mesti la kite nak yg terbaik untuk dia… yg dah kawen sure faham ape yg aku rase… jadi, agak merisaukan bile aku terpaksa korbankan mase bersama dia demi kerja… dugaan selebihnye, takde masalah bagi aku… INSYAALLAH… sangat teruja dengan cabaran-cabaran di minggu pertama nie… Cuma bak kate most of my fren, mula-mula nie mmg la janggal sket… lama-lama nnt sure biase dah… thanks, korang!!! (^^,)

Erm, ntah lah… aku sgt bersyukur dengan rezeki yg Dia limpahkan… tapi, setiap yg baik itu, dugaan nye pasti lah ada… Alhamdulillah, setiap permintaan aku, Dia kabulkan… Dan setiap dugaan dari-Nya aku mampu jalani dengan tabah&cekal… walaupon ade orang kate aku nie bising, tp aku kan mmg jenis expressive… kurniaan kerja baru… nak beli rumah… semuanya Dia dengar & perkenan kan…

Ya Tuhan, aku panjatkan rase syukur ku atas setiap kurniaan-Mu… Hanya Engkau yg selayaknye Maha Mengetahui tentang hamba-hamba-Mu yg bersyukur… Ya Allah, terus lah bersamaku… Tenangkan lah hatiku… Tabahkan la hamba-Mu yg satu ini dalam mengharungi liku-liku kehidupan yg penuh dugaan...



Friday, March 11, 2011

ada apa dengan SEGi ?...kak za... kak fisya... puspa...

ADA APA DENGAN SEGi? dengan yakin nye, tidak ada apa-apa pon! KECUALI 3 HATI TERPENTING BAGI SAYE... kak za, kak fisya & puspa... :)

lets recall... way back to 25th may 2009, it was my first day report kat SEGi... mase tue masuk, terus rase macam senang sgt ngan orang-orang kat situ... dengan keadaan diri nie yg tak peramah, saye boleh la nak rase selasa untuk hari pertama... walau ade jugak lah muka-muka masam and tak mesra, tp tue kan perkara biase...

mase first day masuk tue, yg paling ramah, kakak saye yg sorang nie... kak fisya... kdg-kdg saye panggil dia kak fish... lama-lama kawan, kitorg main paggil gedz gedz je... [gedz= gedikz]... ehehehe... kak fisya la yg bawak saye kenal kan kat semua orang... rase kagum gak la ngan dia sbb setahu saye dia pon baru masuk jugak... awal seminggu dpd saye... tp ramah nye, subhanallah... ape pon, mujur ade dia... dgn dia nie, saye byk mengadu... merungut... mengomel... tukar-tukar cerita... kebetulan umah kitorg dekat sgt, jalan kaki pon leh sampai... kdg-kdg dia tumpang saye gi keje... at times, saye tumpang dia... kalo dia takde kat office, confirm sunyi jek... dia rajin layan kerenah saye... bg saye dia nie penyabar orang nye... agak tenang sket la berbanding saye... uhuhu... saye pasti nnt merindui dia... erm, mujur rumah dekat je...

 
kak fisya & me at seoul garden

then, saye berkenalan plak ngan kakak saye yg sorang nie... name nye Zabidah... tp saye panggil dia Ka Za... dia paling byk ajar saye kat SEGi nie... kalo tak de dia, mmg terkial-kial la saye... dia saye kira tempat saye bermanja... nak mengadu ke ape sume ngan dia... same jugak la mcm kak fisya td... kak za plg setia dengar saye membebel... baik dr hal kerja, atau pon hal-hal kat umah... setiap pagi sampai je office, kitorg akan pegi  beli breakfast sama-sama... mase on the way pegi breakfast, mase tue sure kitorg akan update ape kitorg wat malam sblom tue... erm, akan ade lagi ke nnt kakak yg seperti dia nnt? selalu je kitorg tukar-tukar cerita... update aktiviti masing-masing mase hujung minggu... tue sume dah jadi kebiasaan... dalam banyak-banyak benda, kitorg ade 1 persamaan yg luar biase... ehehehe... suke menangguh basuh kain, sidai kain, lipat kain... [oooppppsss terbocor rahsia la kak za] ... ehehehe... dia dan saye totally punye minat yg lain... dia suke aktiviti lasak macam hiking... tp, dat is totally so not me... ape pon, kami masih boleh ngam and dgr cerita each other... pasti pagi-pagi hari saye nnt akan kosong sbb tak de lg dia yg akan teman saye pegi beli breakfast seperti biase... eeeerrrmmm.... :'(

kak za & me kat tempat lunch kitorg after gaji :p

third one, my dearest sister; Puspa... puspa ka... :) mase saye mula-mula mask first day, dia on leave... grandmother passed away... after 2 or 3 days baru saye jumpe dia... erm, at first kelihatan garang...ehehe... dia sangat pendiam... lama-lama, saye jadi rapat ngan dia... saye jarang ade kawan non muslim... sbb blaja kat uitm kan... majoriti melayu dan islam... bile berkawan ngan puspa, macam-macam saye belajar... she's such a nice lady... sweet je... tp agak garang la... ehehehe... at times dia ajar saye berbahasa tamil... best nye lah... satu-satu nye kawan yg saye anggap bestie yg lain bangsa, lain agama... tp sungguh, saye sayang dia... kalo buat ape-ape aktiviti, mesti seronok kalau ade dia... paling saye tak leh lupe pengalaman kitorg pegi buang mase kat genting... semalaman tak tido, dia lah orang paling flat skali... kesian dia... ehehehe... pagi-pagi dia selalu post something positive kat facebook... saye pasti akan rindu nak bace ape agaknye yg puspa akan tulis pagi ni... ntah kat tempat baru, boleh ke tidak saye akses facebook... pasti, saye akan kesunyian nnt... huh....

me & puspa mase pegi genting the crazy trip :)

KAK FISYA... KAK ZA... PUSPA.... ain pasti rindu kat korang nnt... selalu pagi-pagi datang, sure sakat kat fisya dulu... then, tunggu kat za, pegi beli breakfast same-same... spanjang perjalanan ke kafe, mesti kite akan update cerita masing-masing... then, masuk office on je PC... log in fb dulu, bace ape post puspa pagi itu... erm, 14th march 2011, sume akan berubah dalam idup ain... rutin harian berubah... orang sekeliling pon berubah... ain tak rase ain akan jumpe kakak-kakak sebaik kamu semua... yg sanggup melayan kerenah ain macam adik beradik... tp ini lah yg ain carik... mcm kak fish pesan, ain dah lama tunggu peluang yg macam nie, jd ain kena ambik peluang nie... kalau ikot hati, ain tak nak pergi jauh dari korang sume... biar lah bergaduh camne pon dgn students or staffs lain pasal keje, ain sanggup untuk lalui semua tue asal dapat bersama korang... tp bile ain ambil kira pengalaman yg ain kena carik, ain terpaksa pergi... sedih... ain tak sedih nak tinggalkan segi... tp ain sedih sbb ain akan jauh dari kakak-kakak ain... korang terlalu baik kat ain... kamu-kamu cukup sempurna pada pandangan mata adik mu ini.... doakan yg terbaik untuk ain kat sane...

one of those days when we're having fun after works :)

things will not be that easy for me... everything will change... kekuatan dari korang adalah salah satu semangat yg ain bawak pegi sane... mujur la rumah kite dekat-dekat... kite masih boleh jumpe and lepak macam biase... kan... kan... berjauhan dr orang yg ain sayang adalah sesuatu yg paling sukar dalam idup ain... sbb ain cepat sayang orang... belom pernah kot ain gtau korang sume yg ain sayang sangat kat korang... 

always wif the crazy moment when we're togetha... :)

dari mula-mula ain kerja, ain bertunang, ain nikah, ain bersanding... korang saksi segala nye... and korang best sbb korang supportive... thru out my up & down... thanks, sisters... !!!!

at my solemnization day 02.10.2010


they'll always there for me... the sisters...


dear kak za; semoga cepat-cepat bertemu jodoh... beli umah cepat taw... nak lepak nie... ehehehe...
dear kak fish; be strong ok... study smart... ain hope sgt kamu abeskan study...tak mo malas-malas...
dear puspa; tak mo stress-stress ok... refund will never ends... ehehehe... stay sweet...

the 3 stars that will always shines in my heart :)

ain doakan yg terbaik untuk setiap kamu... and ain nak each one of u tahu yg ain sayang korang!!!! keep in touch and FORGET ME NOT (^^,)

Wednesday, March 2, 2011

5 months of bein' TOGETHER...

02-03-2011... perkahwinan seusia 5 bulan... adif & 'ain... kalo jumpe orang yg baru kenal, mesti akan bersuara "owh... baru lagi..." berserta senyum manis... yea, mmg masih baru...detik hatiku... inai di kuku kaki masih merah lg... (^^,)

asam garam yg dilalui pon, mampu dilalui dgn rase bahagia... Alhamdulillah, melayari kehidupan berdua mengajar kami erti kerjasama... maklum lah, dua-dua pon kerja... mencari rezeki demi meneruskan hidup... menambah baik kehidupan... dalam ape-ape pon, mmg perlahan-lahan kayuh... masih belajar untuk faham diri sesama sendiri... 5 bulan, gelak... ketawa... masam mencuka... rajuk... pasti lah ada... bukan ke itu namenye warna... meriah sungguh rasenye... ehehehehe



ADIF... dia lah dulu yg mencuit hati... lantas terus hati saye dicuri... eeerrrmmm, cerita si suami... penyayang, penyabar, prihatin, rajin, lucu... segala-galanya adalah dia... owh, tak lupe... garang pon dia jugak... ehehehe... dan dia adil...sangat adil... istimewa nye rase diri nie memiliki dia...senang di bawak berbincang... setengah org bile dgr yg baik-baik, mesti cakap "ala.... mula-mula kawen... boleh la..."... sikit terkilan gak la rasenye... bukan ke elok bersangka baik... tapi tak pe la, biar pon kalo btol dengan "mula-mula" tue kan, sekurang-kurang nye ade daripada tak de langsung kan... ehehehe... dan doa saye, suami tersayang tidak seperti "mula-mula" itu... (^^,) 

prihatin nye dia kat si isteri yg sama-sama bekerja, en. suami saye mmg ringan tulang... membasuh baju... mengemas dapur... kalau hari-hari bekerja, balik dari office saye masak, dia akan take over kerja-kerja kain... dari membasuh, mengeringkan... then kitorg lipat sama-sama smbil tengok TV... kalau saye kerja hari sabtu, mmg hal-hal laundry sume dia settle kan... sbb dia tak keje hari sabtu.... kalau hari sabtu sebelum pegi keje saye siap-siapkan breakfast, kadang tue tak sempat nak kemas dapur... balik je dari office, dapur dah siap kemas pon... hhhhmmmm... Ya Allah, aku terlalu bersyukur punya suami yg mampu meringankan kerja rumah ku...



dia & bola sepak mmg la tak leh dipisahkan... dalam seminggu at least 1 malam dia mesti berfutsal... kalo tak penat, rajin la saye ikot... paling byk kali pon seminggu 3 kali... mase tue mmg la saye rase asyik ditinggalkan je... :'( tp dia mmg la pandai memujuk, cepat-cepat tlg saye buat kerja rumah...ehehehe... 




AIN... hehehe... kadang-kadang saye rase saye nie mcm budak-budak... ade ke ciri-ciri seorang isteri dalam diri saye nie ek... banyak benda nak buat ape-ape pon mesti nak bergantung kat dia... dulu mase bujang boleh je nak buat sendiri... uhuhu... cuma saye cuba buat yg terbaik untuk suami... cuba jugak untuk masak setiap hari lepas balik kerja, cuma kadang tue penat mengatasi segalanye... erm, camne nak ilangkan penat biar tak rase ek... uhuhu...  lagipon, suami jenis yg try avoid makan malam... senang jugak lah... wink!!!

kalau tak masak, kain baju semua saye yg laundry & keringkan... bab melipat, masih lg wat same-same... ehehehe... *** saye tidak suke melipat kain *** mujur la suami saye faham... bab meng- iron baju, saye paling suke... dulu mase mula-mula ironkan baju dia, saye rase susah sikit... sbb besar... biase la badan lelaki kan... lama-lama dah terbiase, sekejap je dah siap... wwweeee~~~ 




uhuhuhu... banyak plan kami untuk mase depan... semoga dimakbulkan dan dipermudahkan lah hendaknye... buat mase sekarang, saye yg kena reshedule semula rutin harian saye bile dah mule kerja tempat baru nnt... harapnye kalau kena stayback, tak la sampai lewat malam... kalo boleh saye nak balik on time mcm sekarang sbb saye rase tak senang bile suami saye yg tunggu saye di rumah... 




saye harap ikatan perkahwinan nie akan kekal ke akhir hayat... saye sangat menyayangi suami saye... cinta hati yg sentiasa mewarnai hidup saye... kalau sehari terpisah dari dia, terasa gelap & sunyi betol dunia saye...  
suamiku mohd adif, saye mencintai kamu sepenuh hati saye... (^^,)